Fi-domain uudistuu – oletko valmis?

FI-verkkotunnus uudistuu 5.9.2016

fi.fi domaineissa tapahtuu syyskuun 5. päivä historian suurin muutos, kun Ficora ottaa käyttöön uuden toimintamallin. Uudessa mallissa verkkotunnusvälittäjillä eli palveluntarjoajilla on entistä suurempi rooli. Domaineja voi jatkossa hakea ja uusia vain välittäjien kautta. Tuhansilla domaineilla ei ole vielä välittäjää. Jatkossa siis 5.9.2016 alkaen jokaisella FI-domainin käyttäjällä tulee olla oma välittäjä. Ovatko hallinnoimasi domainit jo valmiita muutokseen?

Aiemmin on voinut kukin itse hallita FI-domainia Ficoran palvelussa. Jatkossa pitää käyttää Ficoran sijaan välittäjää, joka hoitaa esimerkiksi domainin uusimisen, yhteystietojen päivittämisen ja muut aiemmin Ficoran tarjoamat palvelut. Tämä muutos selkeyttää palveluntarjoajan ja loppuasiakkaan välistä suhdetta sekä tuo FI-domainin mallin lähemmäksi malleja, joilla toimivat mm. COM, NET, ORG ja myös EU –domain.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä niille, joilla ei ole jo palveluntarjoajaa?

Jos sinulla tai yritykselläsi ei ole vielä palveluntarjoajaa eli välittäjää, tulisi sinun etsiä sellainen. Ficora ylläpitää listaa, josta voi sopivan välittäjän hakea. Me luonnollisesti kuulumme tähän välittäjien joukkoon ja mielellämme autamme fi-domainiin liittyvissä kysymyksissä ja hoidamme tämän muutoksen läpi. Olemme Suomessa viiden suurimman fi-domainvälittäjän joukossa ja olemme tarjonneet fi-domainiin liittyviä palveluita jo vuodesta 2008.

Mitä tämä tarkoittaa niille fi-domain omistajille, joilla on jo palveluntarjoaja?

Jos olet hankkinut domainin palveluntarjoajan kautta ja käytät edelleen palveluntarjoajan nimipalvelimia, niin sinun ei tarvitse tehdä mitään. Asioiden pitäisi rullata, kuten ennenkin. Jos olet kuitenkin vaihtanut nimipalvelimet eli ne eivät ole enää samat kuin palveluntarjoajalla, niin sinun tulisi (ainakin meidän yrityksemme tapauksessa) tallentaa valtuutusavain välittäjän palvelussa. Jos olet asiassa epävarma, kannattaa varmistaa palveluntarjoajalta. Voit tiedustella asiasta meiltä osoitteessa asiakaspalvelu@hostingpalvelu.fi.

Esimerkki 1: Asiakkaamme, jotka käyttävät edelleen palvelussamme tarjoamiamme nimipalvelimia (ns1.hostingpalvelu.fi ja ns2.hostingpalvelu.fi), ei tarvitse tehdä mitään vaan kaikki on muutosta ajatellen kunnossa.

Esimerkki 2: Kun webhotelli ja fi-domain on molemmat meiltä, niin ei tarvitse tehdä mitään.

Esimerkki 3: Jos asiakkaamme on kuitenkin vaihtanut nämä meidän nimipalvelimet toiselle palveluntarjoajalle ja esimerkiksi vain uusii domainin kauttamme, eikä toisin sanoen käytä siihen domainparkkia tai webhotellia, tulee palvelussamme tallentaa Ficoralta saatu valtuutusavain. Tämän jälkeen asia on myös tämän asiakkaan osaltaan kunnossa.

Esimerkki 4: Jos domainia ei meillä näy palveluissamme, kannattaa meihin olla yhteydessä, kuten vastaavasti muillakin palveluntarjoajilla.

Mistä saan fi-domainin valtuutusavaimen

Jos sinulla ei ole valtuutusavainta, saat tilattua uuden Ficoran palvelusta:
https://domain.fi/info/
Valitse oikeasta linkkipalkista ”Valtuutusavaimen tilaus”.

Jos olet epävarma, mikä domainisi tilanne on, niin ota yhteyttä palveluntarjoajaasi.

Hanki fi-domain

Hanki yrityksellesi kotimainen fi-domain meiltä: www.hostingpalvelu.fi

Jussi Kolhinojajussi
Hostingpalvelu.fi
Suomen Hostingpalvelu Oy

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>