Mitä kannattaa ottaa huomioon verkkotunnusvälittäjän valinnassa?

Viestintävirasto otti käyttöön uuden toimintamallin fi-verkkotunnukselle 5.9.2016. Nyt fi-verkkotunnuksia eli fi-domaineja voi hakea ainoastaan välittäjien kautta. Koska Viestintävirastolle voi välittäjäksi ilmoittautua kuka tahansa, kannattaa välittäjän valinnassa olla tarkkana. Listaan tähän asioita, jotka kannattaa pitää mielessä välittäjän valinnassa. Kirjoitus on tehty .fi domainia silmällä pitäen, mutta asiat pätevät hyvin myös muihin domain päätteisiin.

valittajatunnus_FI_175

Välittäjä tarjoaa kaikki domainin hallintaan liittyvät toiminnot suoraan nettisivujensa kautta

Viestintävirasto tarjoaa välittäjille kaksi mahdollisuutta domain hallintaan. Toinen on suoraan nettisivujen kautta ja toinen on rajapinnan kautta. Hyvä välittäjä käyttää aina rajapintaa domainien rekisteröinnin ja hallinnan automatisointiin. Tämä vähentää virheitä ja nopeuttaa toimintaa. Kun rajapinta on integroitu välittäjän asiakassivuille, pystyy asiakas hallitsemaan domainiansa täysin. Tämä on kätevää, jos pitää muuttaa nimipalvelimia, yhteystietoja tai vaikka siirtää domain muualle. Sellaista välittäjää ei kannata valita, joka veloittaa erikseen näistä toimenpiteistä.

Pystyt itse hallitsemaan domainin siirtolukitusta ja hakemaan välittäjän vaihtoavaimen

Viestintäviraston määräyksen mukaan välittäjän vaihtoavain on luovutettava verkkotunnuksen käyttäjälle viiden arkipäivän kuluessa sen pyytämisen jälkeen. Jos voit itse hakea välittäjän vaihtoavaimen välittäjän asiakassivuilta, on sinulla on aina täysi kontrolli domainiin. Siirtolukituksen pitäminen päällä tuo turvaa siltä, että kukaan ei onnistu oikeudetta siirtämään domainia toiselle välittäjälle. Kun pystyt itse avata lukituksen ja hakemaan välittäjän vaihtoavaimen välittäjän asiakassivujen kautta, tiedät että sinulla on täysi kontrolli domainiin.

Voit varata pelkän domainin ilman muita palveluita

Erityisesti kasvavan yrityksen tarpeet muuttuvat nopeasti. Jos välittäjän muut palvelut käyvät tarpeettomaksi, on kätevää jos domainin hallinnan voi kuitenkin jättää ennalleen. Tämä vähentää ylimääräiseltä työltä, kun domainia ei tarvitse siirtää muualle tarpeiden muuttuessa.

Uusiminen ja laskutus

Hyvä välittäjä muistuttaa domainien uusimistarpeesta hyvissä ajoin, jotta domain ei pääse vahingossa vanhentumaan. Kätevää on, jos domainin voi milloin vain käydä asiakassivujen kautta uusimassa haluamalleen ajanjaksolle. Yritysten kannattaa varmistaa, että verkkolaskutus on käytössä.

Omaa .fi domainia voi hakea esimerkiksi domain sivumme kautta.

 

Manu Paajanen

Toimitusjohtaja

Suomen Hostingpalvelu Oy

www.hostingpalvelu.fi

 

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>